archiv

kuřecí čína s příchutí pálivé papriky a kukuřicí

Ingredience:
kuřecí prsa
zelenina na čínu
kukuřice (naložená v plechovce)
rýže (dle chuti)
jarní cibulky
ceres na smažení

Koření:
paprika červená
paprika pálivá
chilli paprika
kari
sůl

Omáčky:
sójová omáčka (japonská)
tekutá chilli omáčka (pálivá)


Postup:
do hrnce s vodou na bodu varu vložíme sáček s rýží, vodu osolíme a zlehka ochutíme kari kořením. vaříme tak dlouho, aby byla rýže velice měkká, ne-li rozvařená - zkrátka taková, aby se snadno nabírala na hůlky. případně můžete použít speciální rýži.
z kuřecího masa odstraníme všechno, co tam nechceme mít a nakrájíme ho na tenké dlouhé nudličky. nudličky vložíme do misky a posypeme kapkou kari (ne příliš), trochou chilli koření (trošičku), dále stejným poměrem sladké papriky a pálivé papriky. 
maso v misce zalijeme jednou polévkovou lžící japonské sójovky (nebo té, kterou máte zrovna doma, já používám japonskou) a dle chuti chilli omáčkou. maso řádně promícháme spolu s kořením.
měly by vzniknout rudé nudličky.

na pánvi rozpálíme trochu větší porci ceresu (tolik, aby se v něm nudličky napůl topily) a dáme smažit kuřecí maso. smažíme do okamžiku, kdy se maso mírně stáhne s trochu scvrkne. poté přidáme ZMRAŽENOU zeleninu. pokud dáváte čerstvou, zalijte směs v pánvi kapkou vody. přidáme asi polovinu obsahu plechovky kukuřice.
smažíme do doby, dokud se nevypaří všechna voda - v případě nutnosti dochutíme směs chilli kořením nebo pálivou paprikou. můžeme použít i chilli omáčku, která je často vhodnější. jakmile směs odstavíme z plotny, přisypeme zbytek kukuřice a pečlivě promícháme.
uvařenou rýži smícháme s nadrobno nasekanými jarními cibulkami a máme hotovo.

Servírujeme zvlášť rýži a zvlášť masovo-zeleninovou směs (případně na talíři se může jídlo smíchat) s hůlkami a zeleným čajem, případně vodou či džusem.

PS: v  případě, že máte raději masitější pokrmy, můžete na konci všeho nalít na pánev asi 100ml vody a přidat k masu rýži. To vše ochuťte kořením s příchutí oblíbeného masa (já použil grilované kuře). nechte vodu vyprchat a dbejte na to, aby se rýže nádherně zbarvila. 






0 kisses: